От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

Петимата тибетци

18 Октомври 2008 / 23:41  |  Автор: pmaria  |   | Категория: Здраве

  Така се наричат петте прости упражнения, върнали на милиони хора радостта от живота  В последните години след като информацията започна да достига до нас разбрахме, че светът не е еднопластов и черно-бял, че съществува холистична и алтернативна медицина. В същото време много лъгани, вече не вярваме на нищо. Искам да споделя моето „откритие”, които за много хора отдавна е известно. Става дума за петте прости тибетски упражнения, които връщат радостта от живота. И това е така, когато минат определени години, когато започнат да болят стави, ръце и крака, когато животэт е такъв, че не предлага много радости.  Как да го направим?

  Трябва да се погрижим за себе си, но как?   Започваме с най-простото – физически упражнения. „Петимата тибетци” са прости упражнения, не се изискват пари, уреди, пиене на урина и пр.модни „здравословни” новости. Не трявба да се зябравя едно много важно нещо – какво значи традиционна и какво нетрадиционна медицина. Тъй наречаната традиционна медицина всъщност е много по-млада от нетрадиционната – така че би било правилно да ги наричаме обратно. „Нетрадиционната” медицина съществува от хилядолетия, а „традиционната” от няколко века.  Защо именно физически упражнения преди всичко?  Много просто - физическото тяло без физически упражнения не съществува нормално! Няма нужда от примери, всички знаем ползата от движението, от фичическите упражнения. Кой знае защо забравяме, че те трябва да се правят цял живот. Особено от хора, минали 50-те. Но..колко мъже и особено жени правят това?

   А някой да е видял 70 годишна жена във фитнес зала? Няма да отиде, пък и там няма да й е комфортно под насмешливите погледи на младите хора...пък и под нетактичните им забележки!

Важна е всички да разберем – не е необходимо, стареейки да ставаме слаби, болни и немощни. И още – физическото тяло без упражнения, без натоварване неизбежно, с различна скорост умира. А природата не е отредила така, не трябва да умираме от болести, а здрави и силни, когато ни свърши срокът. Освен това, вярвате или не, след 2-3 месеца ако се прави даже само първото упражнение изчезват бръчките, ако се правят първите три човек получава енергия и необяснима бодрост и добро настроение, ако се правят и петте – започват да се възстановяват опадалите коси, тялото се стяга, изчезват излишните килограми...и още и още...

  И така – упражненията – лесни, прости и ефективни:

Упражнение 1
  То е много просто – заставате изправен с изпънати хоризонтално в страни ръце и започвате да се въртите около оста си по посока на часовниковата стрелка. Първия ден обезателно ще ви се завие свят още на 2-3 въртене, но още на другия ден ще се учудите колко много можете да се въртите!

Това е упражнение за правилното разпределение на енергията в тялото.Дервишите могат да се въртят с часове и го правят с удоволствие. Не насилвайте тялото си – това се отнася за всички упражнения – щом почуствате дискомфорт – спрете.

По принцип се започва от 3 повторения, като всяка седмица се прибавя по едно, докато се достигне до 21 повторения. Това е условно. Докато не започнете да правите всичко с лекота и удоволствие, не прибавяйте нови повторения, та даже да е минал и месец.

Упражнение 2
1. Легнете по гръб на не много мека постелка.

2. Ръцете са изпънати до тялото, обърнати към постелката. Вдигнете глава и притиснете брадичката към гърдите.

3. След това повдигнете краката,нагоре, без да ги свивате в коленете. С ръце притискате постелката. Ако можете задръжте 3 сек.

4. Бавно издишайте и свалете краката и брадичката.Отпуснете се за секунда и отново – 3 пъти.

Упражнение 3


  Третото упражнение се изпълнява веднага след първите две. И то е много просто. 1. Изходно положение – на колене.Тялото изправено, ръцете на бедрата. Бавно вдишваме и изпъваме главата назад. След това бавно издишваме и допираме брадата в гърдите. Много лесно и приятно упражнение, а ползата – голяма. Само след няколко дни изчезват болките във врата.Упражнение 4


1. Сядате на пода, краката изпънати напред, ръцете – подпрени с дланите до тялото.

2. При вдишване – изпъвате назад главата, а тялото повдигате до хоризонтално полохение – като мост, само че хоризонтален. Ако можете, задръжте 3 сек. Ако не можете от първия път, следващия ще го направите. .Упражнение 5


1. Легнете по корем. Ръщете опрени на постелката на равнището на раменете.Краката – леко раздалечени. Вдишваме и повдигаме седалището, така че тялото да направи прав ъгъл. Издишаме и се връщаме в изходно положение.Особености на дишанетоСтарайте се колкото можете да дишате равномерно.Само след няколко дни ще забележите:

1. безпричинна радост в себе си.2. Животът ще ви се струва по-хубав, независимо от всичко.3.Ще ви изпълва необяснима енергия.4. Ще започнат да изчезват някои неразположения.5. Само след 2 месеца ще изглеждате видимо по-млади и така ще се чуствате.

/по материали на руския печат/


КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
deisy    19 Октомври 2008 / 19:34  

Браво
Харесва ми блогът ти
Rocco    20 Октомври 2008 / 00:37  

Браво за темата, Мария

Като бивш каратист, боксьор, и настоящ фитнес любител, наболяла тема при мен са болките в ставите, от износване и прекалено натоварване. Съвсем правилно подчертаваш необходимостта на организма от спорт и движение. Успехи и до нови срещи.
Анонимен    30 Октомври 2008 / 09:24  

Опит
Правила съм тези упражнения и мага да кажа, че всичко казано, като резултат от правенето им е вярно. Освен всичко изброено, мускулите се усещат по-стегнати, волята укрепва и започнах да се чувствам психически по-силна.
Анонимен    29 Ноември 2008 / 06:50  

Йога
Правил съм йогистки упражнения като млад. Сега правя тези, защото са по лесни, а ефекта е поразителен. Браво за блога!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: maria
Пол: Жена
Град: Троян
Възраст: 60
Дата на регистрация: 18 Октомври 2008
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: maria
Дата на създаване: 18 Октомври 2008 / 19:05
Категория: Политика, Любопитно, Здраве, Лични,
Прочетен: 120621
Коментари: 12
Последна промяна: 9 Април 2009 / 08:23
АРХИВ
КАТЕГОРИИ В МОЯТ БЛОГ
НАЙ-ЧЕТЕНИ В Log.bg
1.    zdrave (15100080)
2.    chrisbrown (7597529)
3.    nmrp (6600542)
4.    Vankata (4215962)
5.    kjelqzkov (3379800)
6.    philosophy (2839617)
7.    misterii (2489898)
8.    fen (2416057)
9.    IvayloSlavkov (2129072)
10.    zabavlqvaise (1907521)
Aukro.bg